
 

 

 

 

Q&A 
Spelregelwijzigingen 

 

  

 



 

 

Pauzes 
Vraag:  

In de vooraankondiging staat dat de rusttijden worden gewijzigd van 2-3-2 naar 

2-5-2. Nu staat er dat de wijziging alleen geldt wanneer 8 minuten gespeeld 

wordt. In de documenten staat nu echter 2-2-2? Klopt dit? Wordt de pauze bij 

kantwissel korter? 

Antwoord: 

Dat klopt, de rusttijden worden korter en zijn m.i.v. dit seizoen 2-2-2, met 

uitzondering van de wedstrijden waar 8 minuten per periode wordt gespeeld (2-

5-2). 

Vraag: Bij 4.2 Pauzes is het volgende vermeld: “... inclusief de spelers, coaches 

en officials, wisselen van speelhelft voordat de derde periode begint.” Mijn inziens 

kan in de laatste regel de “officials” weggelaten worden want die wisselen niet na 

het 2e partje maar na het 1e en 3e partje. 

Antwoord: 

Goed voorstel, officials weggehaald. 

Vrije worp 

Vraag: Er is wat commotie rondom de regelverandering omdat in België het 

toegestaan is na een vrije worp binnen 6 meter door de speler buiten de 6 te 

bewegen en in één keer te scoren. Dat hebben we in NL nooit toegestaan. 

Wellicht extra verduidelijken dat per land regels kunnen verschillen. 

Antwoord: 

Toegevoegd aan 7.2 E Door een speler die de bal zichtbaar in het spel brengt 

binnen de 6 meter en vervolgens buiten de 6 meter zwemt. Regels in België zijn 

gewoon hetzelfde, dit is een nieuwe regel. 

Vraag: Volgens het document mag een coach in de laatste minuut een vrije 

worp vragen i.p.v. een strafworp. Wordt het spel dan hervat zoals na een time-

out, inclusief terugsturen naar eigen helft? 

Antwoord: 

Dit mocht altijd al. Als in het laatste minuut van de wedstrijd een strafworp aan 

een team wordt toegekend, kan de coach ervoor kiezen om het balbezit te 

behouden en een vrije worp te krijgen. De tijdwaarnemer die de balbezit tijd 

registreert, zal de klok resetten naar 28 seconden, en het spel wordt hervat 

zoals na een time-out dus na een fluitsignaal van de scheidsrechter. 

Vraag: In de samenvatting van de spelregelwijzigingen ontbreekt het woord 

“zoals” bij het hervatten van het spel na een vrije worp. Is dit een fout in de 

samenvatting? 

Antwoord: 

Correct 



 

 

Scoren 
Vraag: Overtreding binnen de 6 meter. Dan naar buiten zwemmen en scoren. Is 

dit toegestaan? Zo nee, geldt dit dan ook voor internationale competities? 

Antwoord: 

Toegevoegd aan 7.2 E Door een speler die de bal zichtbaar in het spel brengt 

binnen de 6 meter en vervolgens buiten de 6 meter zwemt. 

Algemeen / Interpretatie 
Vraag: Waarom is artikel 7.2.F uit de Engelse en Belgische reglementen 

weggelaten in de Nederlandse versie? 

Antwoord: 

Dit was tijdens de vertaling nog niet besloten, nu wel en aangepast. 

Vraag: Er staat in 2.7 dat een reservespeler mag keepen met een keeperscap 

met hetzelfde nummer. Waarom mag deze speler niet gewoon ruilen met de 

keeperscap en dit aanpassen op het wedstrijdformulier? 

Antwoord: 

Omdat dit tijdens het spel mag, hiermee zou de flow uit de wedstrijd gaan. 

Vraag: Spelregel 9.16: er staat “strafschop” in plaats van “strafworp”. Is dit een 

taalfout? 

Antwoord: 

Klopt, reeds aangepast 

Vraag: Hoe streng is de regel dat een uitgesloten speler onder water moet 

zwemmen bij het verlaten van het speelveld? 

Antwoord:  

Speler moet de kortste weg, zonder te hinderen het spel verlaten, onder water 

zwemmen is geen eis. 

Vraag: Moet een midachter worden uitgesloten als deze onder water gaat om 

zijn positie te verbeteren? Geldt dit ook voor andere verdedigers? 

Antwoord: 

Dat zou een mogelijkheid zijn, het is vooral een regel tegen de aanvallende 

partij. 

Vraag: Moet artikel 5.2 “hoekworp” niet “strafworp” zijn? 

Antwoord: 

Correct is aangepast: behalve als de time-out wordt aangevraagd vóór het 

nemen van een strafworp. Die strafworp blijft gehandhaafd. 

  



 

 

Vraag: Is onder water gaan om een positievoordeel te behalen altijd een fout, of 

alleen bij man-tegen-man situaties (ducking)? 

Antwoord: 

Deze regel is niet anders geworden, als de positie van de aanvaller verbeterd 

wordt door onder water te gaan moet er een contra fout gefloten worden. 

Vraag: Mag een geblesseerde speler weer deelnemen aan het spel na herstel, 

zoals in internationale regels? Waarom is dit in Nederland anders? 

Antwoord: 

Dit is niet anders: Behalve in de omstandigheden van 17.2 (bloedende wond), 

mag de speler niet verder deelnemen aan het spel als er een wisselspeler in het 

veld is gekomen. 

Vraag: Geldt de uitsluiting van een geblesseerde speler ook als deze via het 

terugkomvak het veld verlaat? 

Antwoord: Als dat lukt wel, dan mag de speler later nog deelnemen. Als het om 

een wissel gaat mag het overal en mag deze speler niet meer terugkomen (17.2) 

Vraag: Wordt een ongerechtigde speler (8e speler of met 3 persoonlijke fouten) 

nog steeds bestraft met UMV en rode kaart? Of vervalt dit in de nieuwe regels? 

Antwoord: 

Dit vervalt, er volgt een strafworp en er wordt een P genoteerd. 


